Waar begin je met een huis smart maken? Moet je eerst een app installeren of een kastje kopen? De mogelijkheden zijn grenzeloos zolang je weet waar je moet beginnen. Net zoals je een huis bouwt op een stevige fundering moet je ook een smart home vanaf de basis goed opzetten. Met onderstaande vier tips helpen we jou op weg!
1. Het begint bij een slimme bewoner
De term ‘smart home’ staat in de praktijk voor huisautomatisering. Het is niet de woning die slim is maar de bewoner die werk uit handen geeft en overlaat aan technologie. Denk bijvoorbeeld aan PoweredBlinds van Somfy, dit is slimme raamdecoratie die vanzelf opent en sluit op basis van het zonlicht buiten. Maar dit gaat niet helemaal vanzelf, je zult eerst zelf wat werk moeten verrichten. Wees gerust, die eerste stappen zullen later rijkelijk beloond worden.
2. Bouw zelf een smart home
Een huis bouw je met stenen, een smart home met hardware en software. Er zijn enorm veel toepassingen, als eerste moet je zelf op de hoogte zijn van de mogelijkheden. ‘Hardware’ is een fysiek apparaat, software staat voor programma’s die door apparaten gebruikt worden. Zo is de TaHoma Switch een apparaat met ingebouwde software, daarnaast is er de bijbehorende app die je op een smartphone of tablet kunt installeren. Deze combinatie wordt het centrale brein om bijvoorbeeld raamdecoratie of een knikarmscherm te bedienen. Als je Hue lampen in huis wilt gebruiken dan is daar ook weer een centrale aansturing voor beschikbaar. Het mooiste is dat je meerdere toepassingen aan elkaar kunt koppelen.
3. Richt je huis in met smart toepassingen
Pak niet alles in één keer aan, dan verlies je snel het overzicht. Denk aan vakken op school maar in plaats van wiskunde of geschiedenis heb je nu zonwering, verlichting of deursloten. Iedere toepassing biedt unieke mogelijkheden, daarnaast is er de optie om ze met elkaar te verbinden. Je maakt een huis dus niet zomaar ‘smart’ met één handeling, je koppelt kleinere toepassingen binnen een groter geheel. Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld maar deze aanpak maakt het juist eenvoudiger. Zo stel je eerst de gordijnen in, vervolgens de verlichting. Later koppel je de toepassingen aan elkaar. En als er ergens een apparaat of dienst mocht uitvallen dan blijft de rest gewoon functioneren.
4. Wat kun je met een smart home?
De vraag is eigenlijk niet eens zozeer wat je kunt met een smart home maar wat je niet langer zelf hoeft te doen. Zo kun je gordijnen laten openen of sluiten op de tijd die het jou uitkomt. Je kunt het terras buiten koel houden door een zonnescherm te laten reageren op zonlicht. De lampen in huis gaan automatisch aan als het donker wordt of geef een spraakopdracht via luidsprekers met ingebouwde microfoon. Een zelflerende thermostaat zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, de software kan het verbruik analyseren waarmee je energie kunt besparen. Begin met een toepassing die voor jou echt verschil maakt zoals raamdecoratie en zonwering en breid het systeem vervolgens verder uit. Zo maak je ieder huis smart.
Geef een reactie