Heeft je kamerplant bruine bladeren? Oh nee, wat nu?! Krijgt hij te veel licht of juist te weinig? Heb je ‘m te veel water gegeven en verdrinken de wortels of heeft hij ontzettende dorst? Met andere woorden: wat moet je doen om jouw groene trots er weer levendig(er) uit te laten zien? Wij hebben zes tips voor je:
- Experimenteer
- Zet een timer
- Gebruik plantenvoeding
- Geef je planten regenwater
- Zorg voor voldoende afwatering
- Houd de luchtvochtigheid op peil
Tip #1 Kamerplant bruine bladeren 101
Heeft je kamerplant bruine bladeren of randen aan de blaadjes krijgt, ligt dit aan het water of het licht. Het is dan aan jou om te experimenteren wat beter werkt voor jouw plant. Probeer de plant eens twee dagen langer geen water te geven. Vergeet je dat water geven wel eens (je bent niet de enige)? Zet dan een timer in je telefoon of in je agenda.
Om te experimenteren met het licht kan je de plant op een zonnigere plek zetten of juist op een wat donkerdere plek waar hij niet in direct zonlicht staat.
Tip #2 Wat te doen bij gele bladeren
Als je kamerplant gele bladeren heeft, is de kans groot dat je plant een kalium tekort heeft. De enige manier om dat op te lossen is door een scheutje plantenvoeding toe te voegen aan het water dat je aan de plant geeft. Let op dat je goed leest hoeveel je moet gebruiken van de plantenvoeding, want een teveel aan kalium is ook weer niet goed voor je kamerplant.
In de winter is het niet aan te raden om extra plantenvoeding toe te voegen aan het water, omdat veel planten dan in een soort ruststand staan.
Tip #3 Geef je planten regenwater
Waarschijnlijk geef jij, net als veel anderen, je planten kraanwater. Daar is in de basis niks mis mee, maar kan leiden tot bruine randen aan de bladeren. Dit komt doordat er kalk in kraanwater zit. Niet elke plant kan daar even goed tegen. Om de bruine randen te voorkomen, kan je je planten gefilterd water geven of nog beter: regenwater!
Regenwater bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen die planten goed kunnen gebruiken. Een regenton of een emmer in de tuin zetten, is een makkelijke manier om regenwater op te vangen. Heb je geen regenton, emmer of tuin waar je regenwater op kan vangen? Je kan jouw kraanwater ook filteren door het te koken en af te laten koelen.
Tip #4 Zorg voor voldoende afwatering
Het is enorm belangrijk dat overtollig water weg kan lopen uit de aarde waar jouw plant uit groeit. Zorg dus altijd voor een goede afwatering. Dit kan je doen door een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen. Ook kan je de plant met kwekerspot in je sierpot zetten. Heb je per ongeluk te veel water gegeven? Haal ‘m dan direct uit de pot en laat het overtollige water weglopen.
Tip #5 Houd de luchtvochtigheid op peil
De luchtvochtigheid is tijdens de koudere maanden vaak te laag in huis. Deuren en ramen zijn minder vaak open en de verwarming staat aan. De verwarming zorgt ervoor dat de lucht in huis erg droog wordt. De gesloten ramen en deuren laten geen luchtvochtigheid binnen. Door de combinatie van die twee, daalt de luchtvochtigheid aanzienlijk. Je planten kunnen hierdoor bruine randen krijgen.
Er zijn zelf planten die vochtige ruimtes ‘nodig’ hebben. Om dit te voorkomen, kan je met een plantensproeier sproeien rondom je planten. Een makkelijkere manier is om de luchtvochtigheid zelf op peil te houden. Hiervoor bestaan elektrische varianten en radiator luchtbevochtigers. Dit zijn apparaatjes die je aan je verwarming kunt plaatsen. Om het helemaal makkelijk te maken, kun je ook een simpel bakje met water op je verwarming zetten.
The easy way voor een kamerplant met bruine bladeren
Dus heeft je kamerplant bruine bladeren? Dan maak je jezelf en je planten enorm blij. De makkelijkste manier om bruine bladeren te voorkomen, is door nepplanten neer te zetten in plaats van echte planten. Handig als je vaak langere tijd weg van huis bent, maar wij zijn er geen groot fan van. Zo plof jij lekker neer op je bank en hoef je je niet druk te maken om je groene vrienden.
Dus experimenteer, zet een timer, gebruik plantenvoeding, geef regenwater, let op de afwatering en de luchtvochtigheid en het belangrijkste: be leaf in yourself!
Geef een reactie