Kom je thuis van je wekelijkse boodschappen, wil je je koelkast weer vullen, maar staat hij boordevol losse etenswaren, half lege bakjes en zakjes? Dan is het hoog tijd om koelkast bakjes aan te schaffen en je koelkast eens goed te organizen. Lees in dit blog hoe.
Een organized koelkast: opgeruimd staat netjes
Een opgeruimde koelkast ziet er niet alleen goed uit, het kan je ook helpen geld te besparen. Hoe? Simpel. Je hoeft minder eten weg te gooien, omdat je beter overzicht hebt van wat je nog op voorraad hebt.
Ook blijft je eten langer goed wanneer het niet op, onder of tegen elkaar aangedrukt ligt in je koelkast. Bovendien draagt minder eten weggooien ook bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Tips van de expert
Het opruimen en goed organizen van je koelkast helpt je om goed te onthouden waar alles ligt en draagt bij aan alles wat we je al hebben verteld. Hier komen de tips van onze expert:
- De koelkast indeling is key
- Houd rauw en gekookt voedsel zoveel mogelijk apart
- Let goed op bij vlees! De bacterie waar je ziek van wordt, heeft geen geur
- Maak je koelkast regelmatig schoon
- Gebruik bij het schoonmaken een tandenborstel voor de hoekjes
- Ontdooi je koelkast twee keer per jaar om ophoping van ijs te voorkomen
- Leg vers voedsel nooit tegen de achterkant van de koelkast aan in verband met vriesgevaar
- Boter en zachte kazen hoeven niet in het koudste gedeelte van de koelkast te liggen – deze kunnen in de deur
- Bewaar bepaalde groenten en fruit niet in de koelkast – avocado’s, perziken, peren, tomaten, bananen en pruimen kunnen andere groenten sneller laten bederven
- Open potten jam, gelei en overige geblikte etenswaren moeten na openen in de koelkast bewaard worden
- Gekookt eten, rauw vlees en vis moet goed afgedekt zijn voor het de koelkast ingaat
- Ontdooi bevroren vlees en vis in de koelkast, niet op kamertemperatuur
- Zet nooit heet eten in de koelkast – hierdoor stijgt de temperatuur en kan voedsel onnodig bederven
De koelkast indeling is key!
De eerste en meest impactvolle tip, is er een waar we je graag nog wat meer over vertellen. De indeling van je koelkast kan namelijk een groot verschil maken in hoe opgeruimd hij is en blijft.
We nemen je mee in alle planken.
De bovenste planken
Op de bovenste plank(en) bewaar je voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Bijvoorbeeld broodbeleg (vleeswaren en kaas) en restjes – in een goed afgesloten bakje natuurlijk.
De middelste planken
Zuivel als melk, kaas, yoghurt en boter. Al kan je dit ook prima in de deur bewaren.
De onderste plank
De onderste plank is het koudste gedeelte van je koelkast. Hier kan je het beste rauw vlees en vis bewaren. Hierdoor voorkom je ook kruisbesmetting. Dit treedt op wanneer je een besmet product bereidt of bewaart en de bacteriën van dat product op een ander product brengt. Als een besmet product tegen een ander product aanligt, kan dit zomaar gebeuren.
De lades in de koelkast
In de lades bewaar je groenten, fruit en sla in de originele verpakking. De lades zijn ook een goede plek om kruiden te bewaren. Zo kunnen ze nooit tegen de achterkant van je koelkast aanliggen en bevroren raken.
In de deur
De deur is de warmste plek in je koelkast. Hier schommelen de temperaturen het meest. Daarom bewaar je er het beste conserveringsmiddelen als sappen en jam.
Koelkast bakjes: handig voor een opgeruimde koelkast
Om het indelen van je koelkast nog makkelijker te maken, kan je gebruik maken van koelkast bakjes. In deze koelkast bakjes kan je van alles kwijt. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te stapelen, waardoor ze een hoop ruimte besparen.
Ook zijn ze doorzichtig, waardoor jij binnen één oogopslag kan zien wat er nog in je koelkast ligt.
Geef een reactie