Schuifdeuren zie je steeds vaker terugkomen in diverse woonstijlen. Ze lijken niet meer weg te denken uit woonkamers, maar worden ook toegepast als buitendeuren en in slaapkamers. Is deze trend de hype wel waard? Wij vertellen je alles over deze schuivende deuren en daarna bepaal jij – schuifdeur: yay or nay?
Schuifdeuren in verschillende stijlen
Het leuke van schuifdeuren is dat ze in ontzettend veel verschillende stijlen komen. Zo kan je kiezen voor een echte bohemian schuifdeur van hout met prachtige, karakteristieke afwerkingen.
Maar je kan ook gaan voor een meer industriële look door een schuifdeur van glas met zwarte stalen randen.
De keuze is reuze!
Schuifdeur in de badkamer
Dat de mogelijkheden en opties van schuifdeuren eindeloos zijn, bewijst dit plaatje. Want zelfs in je badkamer kan je een schuifdeur (van glas) ophangen. Door gebruik te maken van ondoorzichtig glas, kijkt niemand door de deur heen.
De nadelen van een schuifdeur
Maar schuifdeuren hebben ook nadelen. Zo is een schuifdeur niet voor elke ruimte weggelegd. Er moet namelijk wel ruimte zijn voor deze deur om te schuiven.
Dat betekent dat de muur waar hij aan hangt vlak moet zijn én er niks aan de kant kan hangen waar de deur naartoe schuift.
Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Een schuifdeur neemt veel ruimte in beslag.
Nog een nadeel
Het openen van een schuifdeur duurt langer dan een normale deur. Niet heel veel langer, maar er zit een moment verschil tussen.
Je staat namelijk even stil bij het openen en sluiten van een schuifdeur (letterlijk) terwijl je bij een taatsdeur gewoon door kan lopen.
In de praktijk zal je schuifdeur vaak openstaan, maar houd hier wel rekening mee.
Voordelen van een schuifdeur
Naast nadelen heeft een schuifdeur natuurlijk ook voordelen. Zo is een schuifdeur ruimtebesparend. Omdat je een schuivende deur niet open hoeft te draaien, bespaar je veel ruimte. Ideaal voor kleine en smalle kamers dus.
Let wel op dat de muur waar de deur overheen schuift vrij moet blijven.
Nog een voordeel
Nog een voordeel is het soft close sluiten. Gooi je de schuifdeur dicht? Dan remt hij zelf af en sluit hij zachtjes. Dit soft-close systeem is mogelijk bij zowel een gesloten rail als bij een ‘barn’-rail met wielen in het zicht.
Schuifdeur vs. paneeldeur
Naast schuifdeuren bestaan er ook paneeldeuren. Maar wat is het verschil tussen deze twee precies?
Wat is een paneeldeur?
Een paneeldeur is een deur die opgebouwd is uit een stijl- en regelnetwerk met daartussen één of meer panelen. Het kenmerk van zo’n deur is dan ook de opbouw. Die opbouw bestaat uit verschillende vlakken (panelen) die tussen verticale ‘stijlen’ en horizontale ‘regels’ liggen.
Op die manier ontstaan er verschillende hoogtes, zodat er diepte in de deur komt.
Het verschil tussen de twee
Een paneeldeur is dus vaak van hout gemaakt, terwijl een schuifdeur ook van staal, metaal of glas kan zijn.
Het grootste verschil is dat een schuifdeur altijd schuift en een paneeldeur dit niet per se doet.
Dus: schuifdeur, yay or nay?
Ben jij overtuigd van een schuivende deur? Of kies je toch voor een deur die normaal opent? De keuze is aan jou.
Op zoek naar meer mooie wooninspiratie? Bekijk het hier.
Geef een reactie