Een microleder bank is een gave toevoeging aan diverse interieurstijlen. Bijvoorbeeld in een stoer bohemian industrieel interieur. Deze bank bestaat uit zowel stof als leer; the best of both worlds, zou je kunnen zeggen. Maar een microleder bank kent ook nadelen. We bespreken ze met je in dit blog.
Twijfel je over een microleder bank aanschaffen?
Dat begrijpen we. Want hoewel deze bank een stoere look met zich meebrengt, brengt hij ook een aantal nadelen in huis. We bespreken ze met je. Eerst kort op een rij en daarna uitgebreid toegelicht.
Microleder bank nadelen
- Zweetstofje
- Minder duurzaam
- Mogelijke zitspiegel
- Vlekken, haren en lusjes zijn zichtbaar
- Reactie op temperatuur
- Plooivorming
- Uiterlijk en gevoel
#1 De stof is glad en dun
De structuur van de bank is heel glad en de stof is vrij dun. Dat kan minder fijn aanvoelen voor mensen die snel transpireren. De stof van een microleder bank neemt namelijk geen vocht op. In de volksmond noemen we dit vaak een ‘zweetstofje’.
#2 Minder duurzaam
Microleder is over het algemeen minder duurzaam dan echt leer. Het kan sneller slijten, scheuren of afbladderen, vooral bij intensief gebruik. Dat betekent dat je de microleder bank eerder moet vervangen dan een echte leren variant.
#3 Grote kans op een zitspiegel
Je hebt sneller kans op een zitspiegel met een microleder bank. De haren van de vezels worden namelijk platgedrukt bij veelvuldig gebruik, waardoor er een zichtbare schaduw in de stof ontstaat.
Je voorkomt dit door regelmatig op een andere plek op de bank te gaan zitten. Maar laten we eerlijk zijn; jij hebt je favoriete hoekje en wijkt daar niet graag vanaf. Toch?
#4 Vlekken, haren en lusjes zijn zichtbaar
Besluit je om een microleder bank aan te schaffen, dan zal je niet de enige zijn die blij is met dat besluit. Je allerliefst viervoeter gaat ‘m namelijk ook heel leuk vinden!
Je hond of kat neemt maar al te graag een heerlijke plekje in op de bank. Helaas niet zonder risico, want huisdieren kunnen snel vlekken maken en haren achterlaten. De blijven extra goed zichtbaar op je microleder bank en kun je alleen voorzichtig verwijderen met een stofzuiger of lintroller.
Vooral katten kunnen voor lusjes in de bank zorgen met hun scherpe nageltjes.
De oplossing hiervoor: een meubelhoes.
#5 Reactie op temperatuur
Microleder kan in extreme temperaturen (heel warm of heel koud) minder comfortabel zijn om op te zitten. Het materiaal neemt namelijk de temperatuur van de omgeving aan.
Dat betekent dat wanneer het heel heet is, de bank ook heet zal zijn. En andersom, wanneer het vriest, is de bank heel koud.
#6 Plooivorming
Plooivorming is een veelvoorkomend verschijnsel bij bijna alle stoffen, inclusief microleder. Het ontstaat doordat de stof te strak over de bank mag worden getrokken. Dit kan leiden tot scheuren (niet best!).
Als de plooivorming visueel storend wordt, raden we je aan om regelmatig van zitplaats te wisselen. Of om een bankhoes te gebruiken.
#7 Uiterlijk en gevoel
Hoewel microleder leer kan nabootsen, mist het vaak de unieke textuur en het rijke gevoel van echt leer. Sommige mensen vinden dat het minder luxe uitstraalt of minder comfortabel aanvoelt.
Dit is uiteraard persoonlijk.
Ga jij voor een microleder bank?
Of ben je nog aan het twijfelen? Bij Uberleuk Wonen geven we je graag genoeg inspiratie om de juiste keuze te maken. Lees bijvoorbeeld meer over:
- Een donker grijze bank stylen
- Je bank middenin de woonkamer zetten
- Een grijze bank stylen
Nog niet uitgelezen? Bekijk hier dan decoratie voor boven de bank. Wist je al dat microcoleder ideaal is voor jouw huisdier?
Geef een reactie